Radhus med solcellspaneler på taket.

Solceller och elsäkerhet: Vilket ansvar har jag för min solcellsanläggning?

När du som privatperson låter installera solceller på ditt hus är det bra att veta vilket ansvar du har, samt vilket ansvar som ligger på övriga inblandade parter: elinstallationsföretaget och nätbolaget. Vi reder ut begreppen tillsammans med Rolf Källkvist, elinspektör på Elsäkerhetsverket.

Hur ser mitt ansvar ut som anläggningsinnehavare när jag låter installera solceller på mitt hus?

– Till att börja med är du skyldig att anlita en installatör som gör jobbet på ett säkert och kompetent sätt. Alla företag som installerar solceller ska finnas registrerade hos Elsäkerhetsverket. Genom att anlita ett företag som är registrerat hos Elsäkerhetsverket så anlitar du ett företag som därmed förbundit sig att följa gällande installationsregler.

Hur ser mitt ansvar ut när installationen är genomförd?

– Du som privatperson är ansvarig för att din elanläggning är säker. När företaget har installerat solcellsanläggningen och åkt därifrån så har du ansvar för att fortlöpande göra kontroller och se till att anläggningen är säker. Det här ansvaret gäller så länge anläggningen är i bruk och gäller inte bara just solcellerna – det gäller hela din starkströmsanläggning.

Finns det några regler för hur jag ska utöva mitt kontrollansvar?

– Ja det finns regler som innebär att det är ditt ansvar att fortlöpande kontrollera anläggningen och se till att brister som upptäcks blir åtgärdade. Den fortlöpande kontrollen kan bestå av flera olika moment som sker med olika omfattning och intervall. Men hur ofta och på vilket sätt kan bero på flera aspekter - såsom hur gammal din elanläggning är, i vilken miljö elanläggningen finns och hur du använder den.

När det gäller solceller kan du till exempel titta på kabeldragningen en gång per år. Men kolla också så inget blir skadat vid extremväder som tungt snöfall eller storm. Ta gärna hjälp av andra om du känner att du inte har tillräcklig kompetens själv. Även här kan registrerade elinstallationsföretag hjälpa till. På vår webbplats finns också bra information kring fortlöpande kontroll.

Vilket ansvar har elinstallationsföretaget?

– Elinstallationsföretaget har ansvar för att utföra installationen på ett kompetent och säkert sätt och för att endast använda Produkter och komponenter som är CE-märkta vilket innebär att tillverkaren försäkrar att produkten eller komponenten uppfyller alla de bestämmelser som ställs utifrån relevanta EU-direktiv och standarder. Företagen rekommenderas till exempel att följa publiceringar av försäljningsförbud på Elsäkerhetsverkets hemsida genom prenumeration på vårt nyhetsbrev.

Vilket ansvar har nätbolaget?

– Nätbolaget ska i samband med installationen av solceller installera en ny elmätare så att du kan sälja el som du inte själv använder, om det inte redan finns en lämpad elmätare på plats. Den här installationen ska nätbolaget göra utan att ta ut en extra kostnad. I vissa fall krävs endast en programändring i befintlig mätare.

Vi vet att det i praktiken kan ta lång tid att få ny mätare och det händer också att nätägare säger nej till privatpersoner som vill installera solceller då elnätet i det aktuella området inte har kapacitet för alla som vill ansluta sig och leverera solkraft ut på nätet. Den som har frågor kring nätbolagen bör dock inte vända sig till Elsäkerhetsverket utan till Energimarknadsinspektionen som ansvarar för detta område.

Text: Dan Håfström
Bild: iStock

Kontakt

Rolf Källkvist

Elinspektör
Telefon: 010-168 05 54
E-post: rolf.kallkvist@elsakerhetsverket.se

Senast granskad: 2023-09-26